Figowiec pospolity – jak uprawiać go w Polsce?
Figi to owoce, które powszechnie kojarzą się z rejonem basenu Morza Śródziemnego. Ich słodki smak jest lubiany przez dzieci i dorosłych, dlatego wiele osób z chęcią posadziłoby figowca we własnym ogrodzie w Polsce. Czy jest to możliwe? Odpowiedź na to pytanie brzmi: tak.
Figowiec a polski klimat
Figowiec pospolity rośnie głównie w ciepłym i łagodnym klimacie, lecz z powodzeniem może być uprawiany w polskich ogrodach. W tym celu jest sadzony w dużych donicach, które w chłodniejszym okresie przestawia się do pomieszczenia. Latem krzew powinien rosnąć na słonecznym stanowisku. Roślina nie ma dużych wymagań glebowych, ale ważne jest zachowanie umiaru w jej podlewaniu. Figowiec szybko rośnie, a jego pędy są dość wiotkie. Z tego powodu powinno się je formować, przycinać oraz mocować do różnych podpór, by krzew dawał więcej owoców i nie rozrastał się nadmiernie. Co ważne, roślinę łatwo samodzielnie rozmnożyć z sadzonek, które już po kilku latach dadzą smaczne i zdrowe owoce.