Uprawa grzybów we własnym ogrodzie

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ row_boxshadow=” row_boxshadow_color=” row_boxshadow_width=’10’ link=” linktarget=” link_hover=” title_attr=” alt_attr=” padding=’0px’ highlight=” highlight_size=” border=” border_color=” radius=’0px’ column_boxshadow=” column_boxshadow_color=” column_boxshadow_width=’10’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-19oox’]

[av_heading heading=’Uprawa grzybów we własnym ogrodzie’ tag=’h1′ link_apply=” link=’manually,http://’ link_target=” style=’blockquote modern-quote’ size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ margin=” margin_sync=’true’ padding=’10’ color=” custom_font=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” id=” custom_class=” av_uid=’av-k2ojzbgf’ admin_preview_bg=”][/av_heading]

[av_image src=’https://planthause.pl/wp-content/uploads/2019/11/7.jpg’ attachment=’53’ attachment_size=’full’ align=’center’ styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ copyright=” animation=’no-animation’ id=” custom_class=” av_uid=’av-rmb1′ admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_textblock size=” font_color=” color=” id=” custom_class=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-k2nepdbx’ admin_preview_bg=”]
Grzyby ze względu na swoje właściwości i składniki odżywcze często są nazywane leśnym mięsem. Ich smak jest bogaty i wyrazisty, a aromat pobudza apetyt. Czy można uprawiać grzyby we własnym ogrodzie?

Pieczarki, boczniaki czy shitake?

W klasycznym ogrodzie trudno jest oczekiwać pojawienia się typowo leśnych grzybów. Gatunki takie jak borowiki, maślaki lub kozaki mogą wyrosnąć w nim, jeśli część działki jest obsadzona świerkami, dębami, brzozami lub sosnami. Samodzielnie można jednak uprawiać inne gatunki grzybów, na przykład pieczarki, shitaki i boczniaki, które z powodzeniem wykorzysta się w kuchni. Uprawa jest dość prosta, gdyż wystarczy kupić grzybnię, a następnie opiekować się nią zgodnie z zaleceniami producenta. Ważne jest umieszczenie doniczki z grzybnią w miejscu zacienionym, osłoniętym od wiatru i cechującym się wysoką wilgotnością powietrza. Równie dobrze donica może stać w piwnicy, altanie lub garażu. Z każdej grzybni można uzyskać nawet kilkanaście lub kilkadziesiąt kilogramów grzybów.
[/av_textblock]

[/av_one_full]