Uprawa grzybów we własnym ogrodzie

Grzyby ze względu na swoje właściwości i składniki odżywcze często są nazywane leśnym mięsem. Ich smak jest bogaty i wyrazisty, a aromat pobudza apetyt. Czy można uprawiać grzyby we własnym ogrodzie?

Pieczarki, boczniaki czy shitake?

W klasycznym ogrodzie trudno jest oczekiwać pojawienia się typowo leśnych grzybów. Gatunki takie jak borowiki, maślaki lub kozaki mogą wyrosnąć w nim, jeśli część działki jest obsadzona świerkami, dębami, brzozami lub sosnami. Samodzielnie można jednak uprawiać inne gatunki grzybów, na przykład pieczarki, shitaki i boczniaki, które z powodzeniem wykorzysta się w kuchni. Uprawa jest dość prosta, gdyż wystarczy kupić grzybnię, a następnie opiekować się nią zgodnie z zaleceniami producenta. Ważne jest umieszczenie doniczki z grzybnią w miejscu zacienionym, osłoniętym od wiatru i cechującym się wysoką wilgotnością powietrza. Równie dobrze donica może stać w piwnicy, altanie lub garażu. Z każdej grzybni można uzyskać nawet kilkanaście lub kilkadziesiąt kilogramów grzybów.